Terveyttä ja hyvinvointia

1032219_freshAuttaa vahvistamaan luontaista vastustuskykyäsitutkitusti terveysvaikutteinen, auttavat hallitsemaan kolesterolisi, Sip your way to beautiful skin.  Kuulostaako tutulta? Mistä on kyse?

Markkinoille näkee tuon tuostakin lanseerattavan uudenlaisia tuotteita ja palvelukonsepteja, joissa lupauksena on paremmin voiva vatsa, kolesterolia alentava vaikutus tai virkeämpi olo. Tietoisuus terveydestä ja sairauksista on kasvanut ja ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota hyvinvointiinsa. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta yrityksiltä. Tätä trendiä kutsutaan varsin kuvaavasti nimellä terveys ja hyvinvointi. Food Science Central kertoo sivuillaan funktionaalisten ruokien ja juomien markkinan olevan arvoltaan $72 miljardia yhteenlaskettuna Euroopan, Aasian ja Yhdysvaltojen markkinat.

Kalsiumia ja vitamiineja on lisätty tuotteisiin jo pidemmän aikaa. Nyt markkinoita ovat vallanneet tuotteet, jotka muun muassa parantavat muistia ja lisäävät kalorien kuluttamista. Viewpoint # 22 nimesi tällaiset tuotteet Pharma Foodiksi, eli niin sanotuksi lääkeruoaksi. Jopa lapsille on olemassa omia tuotteita. Ywaters valmistaa  lapsille vesiä, jotka parantavat muistia, vastustuskykyä, lihasvoimaa ja luustoa.

Terveyttä ja hyvinvointia edistävät ruoat vetoavat ihmisiin, koska terveydestä yleensä ollaan kiinnostuneita. Terveys on yksi suosituimmista hakuaiheista internetin hakukoneissa. Tervesuomi.fi -raportissa kerrotaan, että verkossa tehdään joka päivä arviolta lähes 18 miljoonaa terveyteen liittyvää tiedonhakua. Samassa raportissa kerrotaan, että lähes 80 % on saanut vahvistusta sille, että omaan terveyteensä voi vaikuttaa. Muutama vuosi sitten Terveysportti uutisoi, että suomalaisista internetin käyttäjistä 62 % etsii verkosta terveystietoa. Sitran terveydenhuollon barometri 2008 esitteli vastaavia lukuja. Ja vaikka terveys ei olisi kiinnostuksen kohteena, siihen törmää jatkuvasti mediassa. Onhan esimerkiksi liikalihavuus yksi Suomenkin kansantaloutta rasittavista ongelmista, joka kaipaa ratkaisua.

Viewpoint nosti esiin tietoisuuden nousun toisen puolen. Kun ihmisten tietoisuus kasvaa ja vastuullisuuden trendi valtaa maailmaa, peräänkuulutetaan myös rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä. Mitä tahansa terveysväittämää ei niellä pureksimatta.

Lehdessä esiteltiin myös kaksi mielenkiintoista kuluttajaryhmää. Toinen ryhmä on nimeltään Food Medics, joille terveellinen ruoka on kaikki kaikessa. He käyttävät paljon aikaa tutkiakseen markkinoilla olevia tuotteita ja ollakseen ensimmäisinä kokeilemassa tuoteuutuuksia. Toinen esitelty kuluttajaryhmä on nimeltään Zeno Youth. Zeno Youthilla tarkoitetaan sukupolvea, joka ovat kasvanut aikakaudella, jolloin on esitelty hybridit lemmikkieläimet ja onnistunut kloonaaminen. He näkevät teknologian pakollisena elintarviketeollisuuden kehityksen kannalta. Tämän ryhmän uskotaan kasvavan tulevaisuudessa.

Lääkeruokien lisäksi mielenkiintoinen ilmentymä on kauneutta edistävät tuotteet. Borba valmistaa kauneustuotteita, jotka ovat syötäviä ja juotavia. Syötävät ja juotavat kauneutta edistävät tuotteet tunnetaan myös nimellä cosmeto food.

On hyvä, että markkinoilla on tuotteita erilaisille kuluttajille. Rahasummista päätellen ihmiset nauttivat mielellään esimerkiksi vitamiininsa veden mukana. Itse ajattelin jatkossakin huolehtia hyvinvoinnistani valmistamalla ruokani itse ja huolehtimalla, että se on tehty hyvistä raaka-aineista. Niin kuin monessa muussakin asiassa, hyvällä ruokavaliolla pääsee pitkälle.

Mielenkiintoisia linkkejä:

http://www.braintoniq.com/

http://activatedrinks.com/

http://www.itoen.com/teashot/index.cfm

http://www.enviga.com/

http://www.f-cup-cookies.com/

Advertisements

2 comments

  1. Niin, itse tuotekehityksen ja innovaatioiden parissa työskennelleenä vahvistan, että tuo trendi on voimissaan. Kuluttajat haluavat terveyttä lisää ja nimenomaan helposti ja mistään mukavuuksista tai elämäntavoista karsimatta. Edelleen siis burgereita, pitsaa ja olutta naamaan, mutta samalla voi ostaa itselleen hyvää omaatuntoa nauttimalla erilaisia terveysjuomia/patukoita tai pillereitä. Näin kauas olemme erkaantuneet luonnosta ja siitä faktasta, että Suomen metsissä olisi terveyttäedistäviä tuotteita saatavilla ilmaiseksi ja rajattomasti. Ja aika eksklusiivisesti – eipä paljon Saksan “metsistä” mustikkaa kerätä. Tämä kertoo globaalin trendin lisäksi suomalaisten ruokakulttuurin puutteesta. Meillä olisi maailman upeimmat raaka-aineet, mutta haluamme syödä vain eineksiä ja säilöntäainemoskaa….

  2. Tältähän se vaikuttaa kaikkien tilastojen valossa. Kokeilumielessä avattu Eat&Joyn Maatilatori Kampissa jatkaa kysynnän vuoksi. Aitoa ja puhdasta ruokaa haluavia ihmisiä siis on, myös Helsingissä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s