Yksilöllisyys

360455_individuality

Yhä useampia tuotteita on mahdollisuus personoida vastaamaan omia mieltymyksiä. Esimerkiksi Niken sivuilla on mahdollista personoida urheilujalkineita, Postin sivuilla voi suunnitella itse postimerkkejä ja Kalevala Korun sivuilla sormuksia. Kyse on yksilöllisyyttä korostavasta trendistä, joka saa jatkuvasti uusia muotoja ja tunnetaan muun muassa nimillä yksilöllisyys, personointi, tuunaus ja kustomointi.

Markkinoilla kuluttajan yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta on tulossa enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Ihmisten halu korostaa persoonallisuuttaan ei sinänsä ole mitään uutta, ovathan ihmiset kautta aikojen halunneet erottua kanssaihmisistään esimerkiksi koruilla ja vaatetuksella. Tuotteiden personoiminen mahdollistaa myös itse tekemisen ja luovuuden käytön. Tästä saadaan kiittää nykyteknologiaa, joka tarjoaa kustannustehokkaita mahdollisuuksia tuotteiden personoinnille. Tämä ei olisi ollut muutamia vuosia sitten mahdollista. Yrityksille yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on myös hyvä keino sitouttaa asiakkaita.

Uusia liikeideoita esittelevä sivusto Springwise esitteli syyskuussa beta-vaiheessa olevan Storysomething.comin personoidut e-tarinat. Storysomething.com tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden ostaa sähköisiä tarinoita, joihin saa itse vaikuttaa. Palvelu on suunnattu 3-8-vuotiaiden lasten vanhemmille. Vanhemmat pystyvät valitsemaan sivustolta esimerkiksi tarinan teeman sekä  minkälaisia hahmoja he tarinaan haluavat. Lisäksi vanhempia pyydetään syöttämään lapsensa nimi ja ikä, jotta lapsi voidaan kirjoittaa mukaan tarinaan. Storysomething.comilla on tällä hetkellä 50 kirjoittajaa. Valmiit tarinat voi lukea verkossa tai ne voi vastaanottaa sähköpostiin, puhelimeen tai Kindleen. Uuden tarinan saa halutessaan vaikka joka päivä.

Tutustu myös sivustoon nimeltä flattenme.com, jonka kautta voi tilata personoituja satukirjoja. Hyvä idea joululahjaksi.

Ekologiseen muotiin keskittynyt Punavuoressa sijaitseva liike The Green Dress tuunaa asiakkaidensa vanhoja vaatteita ja asusteita uuteen uskoon. Lopputuloksena on takuulla uniikki tuote.

Myös viimeisin Image lehti esitteli tuunauksen uusia tuulia. Marijn van der Pollin Do hit- tuolin voi muokata haluamanlaisekseen tuotteen mukana tulevalla vasaralla. Nippanapalta saa tilattua mieleisensä repun. Valita saa värin, remmin ja mahdollisen nahan kuvioinnin.

Superyksilöllisyys

Tiede 10/2009 esitteli Tekesin ja Suomen Rakennusinsinööriliiton ”Onnellinen työ- ja asuintila 2040” –kilpailun voittaneen työn Onnistamon, jonka oli suunnitellut Oulun yliopiston kahdeksan opiskelijaa. Opiskelijat kuvasivat Onnistamoa yksillölliseksi monioksi yhteisöllisessä metamateriaalitalossa. Teknologia mahdollistaa tulevaisuudessa superyksilöllisyyden, jolloin sisustusta voi vaihtaa halutessaan vaikka päivittäin. Tilaakaan ei tarvitse niin paljon, koska huoneita voi metamateriaalin avulla vaihtaa lennossa vastaamaan käyttötarkoitusta: yksiöstä tulee monio. Lisäksi tila on älykäs ja se huomioi asukkaiden yksilölliset tarpeet. Ennakoiva käyttöliittymä seuraa muun muassa asukkaiden sydämen sykettä ja hikoilua ja pyrkii näin huomioimaan asukkaiden tarpeita. Tutustu Onnistamoon tästä.

Mika Mannermaa kirjoittaa kirjassaan Jokuveli –Elämä ja vaikuttaminen ubiikkiyhteiskunnassa geenipasseista, jotka sisältäisivät tiedon ihmisen kaikista geneettisistä ominaisuuksista. Suomeenkin on kaavailtu geenitietokeskusta, jonne koottaisiin jokaisen suomalaisen yksilölliset geneettiset tiedot. Jos tällainen geenitietokeskus olisi olemassa, se mahdollistaisi lääketieteellisesti osuvat diagnoosit sekä räätälöidyt yksilölliset hoidot. Huolenaiheeksi Mannermaa kuitekin mainitsee geenitietojen käytön yksilön oikeuksia rikkovalla tavalla, jos esimerkiksi työnantaja työnhakutilanteessa tai vakuutusyhtiö vakuutuspäätöstä tehdessään turvautuisi geenitietoihin.

Kieltämättä olisi mukava asustaa älykodissa, joka huomioisi mielialani ja toimisi sen mukaan. Miten pitkälle yksilöllisten tarpeiden huomioimisessa mennään riippunee pitkälti siitä, kuinka paljon olemme valmiita luovuttamaan tietoa itsestämme. Mika Mannermaa ennustaa, että lähivuosikymmeniä leimaa jatkuva yhteiskunnallis-taloudellinen ja eettinen keskustelu tiedon keräämisen ja käyttämisen ehdoista ja luonteesta.

Advertisements

4 comments

  1. Hienoo Minna että keräät näin mielenkiintoista matskua tänne meidän kaikkien luettavaksi! Ja kiitti loistavasta joululahjavinkitsä kummitytölle…:)

  2. Hieman mennään aiheesta ohi, mutta mennään silti:

    Itse hämmästyin tuosta “osta eTarina”-sivustosta. Netti on hirveän kiva asia, mutta onko oikeasti niin, etteivät vanhemmat enää jaksa keksiä tarinoita itse? Onko tarinankerrontaperinne niin kuollutta, ettei sängynreunalla istuva uraohjus jaksa enää itse keksiä tarinaa vaan se pitää tilata jostain valmiina?

    Rahalla saa jne, mutta itse sijoittaisin rahani mieluumin esim tähän: http://ow.ly/t7TF

    1. Sanos muuta. Aikamme ilmiö. Ja hyvä, kun nostit asian esiin. Storysomething.comin kohdalla kysehän ei ole pelkästään yksilöllisyydestä, vaan myös kiireestä ja sen luomasta pikakulutuksesta ja arjen helpottamisesta. Kukin helpottaa arkeaan tavallaan. Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Sain idean blogikirjoituksen aiheeksi 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s