Tuntuu järkevältä – Intuitio

Intuitiosta keskustellaan tieteessä paljon.  Nimetään trendi vaikka seuraavasti: Tuntuu järkevältä.

Kävin helmikuussa kuuntelemassa “Intuitive Intelligence” -luennon. Sen piti Dr. Dominique Surel Helsingissä. Tähän liittyy hauska tarina. Intuitio oli alkanut kiinnostaa minua ja olin päättänyt paneutua aiheeseen enemmän. Näissä mietteissä lähdin työpisteeltäni hakemaan läheisestä kahvilasta kahvia. Kahvilassa oli jono ja odotellessani kuuntelin siellä auki olevaa radiota. Radiossa puhuttiin intuitiosta ja kerrottiin Surelin seuraavana päivänä Helsingissä pidettävästä luennosta. Riensin kotiin ja vaikka olin kirjoittanutt Surelin nimen aivan väärin, löysin tilaisuuden googlaamalla ja sain lipun viime hetkellä. Surel opettaa intuition käyttämistä muun muassa bisnes-päättäjille ja on väitellyt aiheesta. Surel on työskennellyt myös USA:ssa Harvardin ja MIT:n yliopistoissa. Hän on valmentanut yli 15 vuotta rikosetsiviä sekä yritysjohtoa Intuitiivisen älykkyyden hyödyntämisessä. Surel kertoi, kuinka tutkitusti menestyneiden yritysjohtajien kyky käyttää intuitiota päätösten tukena on korostonut.

Future Laboratoryn Martin Raymond on myös kirjoittanut intuitiosta ja sen eri tasoista ja intuition hyödyntämisestä tulevaisuus-ajattelussa. Raymond puhuu vaistonvaraisesta intuitiosta, asiantuntijatason intuitiosta ja Strategisesta intuitiosta. Tieteen parissa olen törmännyt artikkeleihin, joissa kehon tuntemuksia ja intuitiota on tarkasteltu laaja-alaisesti ja myös suoliston roolia ihmisten “toisina aivoina” tutkitaan paljon. Vatsa ja keho reagoi usein päätöksentekötilanteissa, uusissa tilanteissa jne. Mitä näillä viesteillä on meille kerrottavaa ja mitä voimme oppia niistä.

Drivereina intuition lisääntyneelle huomioimiselle voisivat olla esimerkiksi BIG data sekä ketteryyden vaade. Maailma muutttuu jatkuvasti ja pelkästään jo tutkittuun tietoon turvautuminen on menneeseen nojautumista. Valtavissa tietomäärissä pitää pystyä myös nopeaan päätöksentekoon. Pitää siis uskaltaa luottaa muuhunkin kuin tutkittuun tietoon, esimerkiksi trendeihin ja intuitioon.

Tässä muutama mielenkiintoinen linkki aiheesta:

Sure, Big Data Is Great. But So Is Intuition

Go With Your Gut – Intuition Is More Than Just A Hunch, Says New Research

Gut instincts: The secrets of your second brain

Suomessa intuitiotutkijoiksi kutsutaan Asta Raamia ja Samu Mielosta. Tässä heistä mielenkiintoinen artikkeli, jossa myös Surelista sekä Surelin kiteytys intuitiosta: “kognitiivinen kyky, joka hyödyntää aivokapasiteettia kokonaisvaltaisesti ja mahdollistaa nopeamman, paremman ja tarkemman ongelmanratkaisun kuin mihin päästään rationaalisanalyyttisellä päättelyllä.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s